TIPS & RÅD​

TIPS NÄR DU SKA KÖPA KAKEL

TIPS NÄR DU SKA KÖPA KAKEL

Ska du renovera hemma och behöver kakel till ditt hem? Ta del av våra 10 tips innan du köper ditt kakel.

1. KAKEL, KLINKER ELLER MOSAIK?

Innan du bestämmer dig för ett kakel måste du ta hänsyn till det tänkta användningsområdet. Kakel använder du inomhus som väggbeklädnad och inte till golv. Även om den keramiska plattan är slittålig lämpar den sig inte till golv eller att lägga ute. Kakelplattans glaserade yta kan bli ful och repig, dess poröshet gör att plattan kan spricka och i regel är den inte heller lika vattenresistent som klinker och granitkeramik. Mosaik är inte att förblanda med de olika typerna utan är helt enkelt plattor i mindre format på nät – oavsett om de är av typen kakel, klinker eller granitkeramik.

2. PLANERA DITT BYGGE

Att börja med en god planering över vad som behöver göras är en bra start för att renoveringen ska bli lyckad. Renovering av rum som kök och badrum är kostsamma så det skadar inte att lägga ner mycket tid i planeringsstadiet. Ta hänsyn till ditt befintliga rums brister och potential. Ställ dig även frågan om hur ditt drömkök eller badrum ser ut som hjälp på traven. Därefter kan du sätta upp en prioritetslista över dina behov och önskemål, vilket kan påverka hur mycket kakel du behöver och var det ska sättas.

 

3. KAKEL OCH INSPIRATION ONLINE OCH I BUTIK

Aldrig har det varit så lätt att hitta inspiration till kakel som det är idag. Bilder flödar i enorma mängder online där bloggar eller sociala medier som Pinterest och Instagram är några exempel. På Stenbolaget.se har vi även satt upp en bildbank full med inspiration och i butik har vi stor utställning med kakel. Inredningsmagasin och mässor är två andra exempel för inspiration till ett snyggt kakel.

4. KAKEL TILL VILKET PRIS? SÄTT EN BUDGET

Det är bra att du redan från början sätter dig ner och gör en klar budget för vad ditt renoveringsarbete får kosta. På så vis kan du förhindra att kostnaderna skenar under arbetets gång. Det är många utgifter utöver kakel som styr projektets pris. Ta reda på vilka arbetet medför i material- och eventuell arbetskostnad samt vad respektive post får kosta. Utgå från din prioritetslista med behov och önskemål, och välj ditt kakel därefter. Priset på kakel varierar mycket och beroende på hur stor yta det är som ska kakelsättas kommer du välja ett kakel över ett annat.

Ta även goda marginaler när du sätter din budget då både materialåtgång och arbetstid vanligtvis slutar på en annan siffra än vad man först räknat på. Beräkna mängden kakel du behöver utifrån antal kvadratmeter som ska kakelsättas och lägg till 10 procent. Om du ska sätta kakel själv är det även bra att du funderar på när du vill att ditt projekt ska stå klart och beräkna hur mycket tid du kan lägga. Att värdesätta sin egen tid och krävd arbetsinsats är även viktigt för att bestämma projektets storlek eller bedöma ifall hjälp behövs.

5. SNYGGA BADRUM OCH KÖK – VÄLJ KAKEL I RÄTT FORMAT

Baserat på hur ditt rum ser ut kan plattor i olika format passa. Att välja kakel i rätt format kan göra stor skillnad för att skapa snygga badrum eller kök. Har du exempelvis lågt i tak men vill få det att uppfattas högre kan du sätta en rektangulär kakelplatta på höjd. Placerar du den istället liggandes i ett långsmalt rum kommer det uppfattas ännu smalare. Den klassiska kvadratiska plattan är alltid ett bra alternativ, oavsett hur rummet är utformat. Var inte heller rädd för att sätta stora kakelplattor i små utrymmen. Det kan ge snyggt badrum eller kök det med.

6. MATT ELLER BLANK GLASYR?

Det finns mycket att ta hänsyn till när man kommer till det estetiska vid val av kakelplatta. En sådan sak är om du vill ha en matt eller blank glasyr. Valet av mellan de två är helt en fråga om smak och har inget med funktion som att det ena skulle vara mer lättskött än det andra. Det högblanka kaklet ger reflektion och kan göra att rummet uppfattas större och mer levande. Det matta kan istället förmedla en lugn känsla. Men det ena behöver inte heller utesluta det andra, då ett blankt golv tillsammans med en matt väggbeklädnad eller vice versa ger fina kontraster.

7. MÖNSTRAT KAKEL OCH KAKEL MED FÄRG

Valet mellan mönstrat kakel och enfärgat är inte alltid helt enkelt. Framförallt inte när det som idag är oerhört populärt att sätta mönstrat kakel i så väl torrutymmen som våtutrymmen. Om du lutar mot att köpa ett utmanande mönstrat kakel är det viktigt att du tänker igenom det noga innan du fattar ett beslut. Det är lätt hänt att tröttna på den mönstrade kakelytan efter bara några år och framförallt när nya trender träder fram. Detsamma gäller för färgstarka keramiska plattor.

Val av färg och mönster på kakel, samt på vilka ytor du placerar det på, påverkar likt plattornas format känslan i rummet. Mörka väggar mot ljust golv och tak kommer exempelvis få rummet att kännas högre. Ljusa väggar med mörkt golv och tak kommer i motsats få takhöjden att uppfattas som lägre och rummet längre.

8. FOGMASSA TILL KAKEL GÖR SKILLNAD

När du ska köpa kakel behöver du även tänka på fogen. Fogbredden kan skilja sig åt mellan olika plattor, men generellt har kakelplattor mjuka kanter vilket ger större fog.

Beroende på hur framträdande du vill att fogen ska vara väljer du en passande färg på fogmassan till kaklet. Mörk fogmassa mot ljust kakel kommer ge ett tydligt rutmönster, medan ljus fog tillsammans med ljusa kakelplattor kommer ge ett mer diskret och mjukare intryck.

9. INREDNING I KÖK OCH BADRUM

Det kakel du väljer ska även samspela med interiören vilket inte är att glömma. Glöm inte bort helhetsintrycket som kakelbeklädnader tillsammans med övriga ytor och inredning i kök och badrum skapar. Ett tips är med andra ord att inte se det som separata val, utan att när du tittar på kakel funderar på vad som skulle passa till. Det ger resultat som blir särskilt utmärkande och där du har möjlighet att skapa spännande kombinationer.

10. TA HEM EN PROVPLATTA

När du har ett eller flera alternativ av kakelplattor som du kan tänka dig, är ett hett tips att låna en provplatta att ta hem. Då får du en bättre känsla över hur det skulle se ut och hur väl kakelplattan passar hemmets personlighet. Vi kan även erbjuda prover kostnadsfritt direkt hem i din brevlåda.

Skicka produktintresse